- بیوکده ..
- يكشنبه ۳ دی ۹۶
- ۲۳:۴۵
بازیگران بازیگران زن خارجی تهیه کنندگان و کارگردانان تهیه کنندگان و کارگردانان خارجی
بیوگرافی لینا علم
لینا علم زادهٔ ۱۹۷۸ یک هنرپیشه، فعال اجتماعی، تهیه کننده اهل افغانستان است. وی از سال ۱۹۹۸ میلادی تاکنون مشغول فعالیت بودهاست
لینا علم هنرپیشۀ معروف و محبوب افغان کار سینمایی را در عالم مهاجرت آغاز کرده است. او بنابر علاقۀ زیادش به هنر بازیگری، در گام نخست، با سینماگران بیتجربه در دنیای خارج از کشور افغانستان دست به کارهای سینمایی زده و برای اولین بار در فیلم “سرزمین بیگانه” نقش بازی کرده است. اما این فیلم از آن جایی که مورد پسند بینندهها قرار گرفته است، لینا را واداشته تا به شکل حرفه ای وارد دنیا سینما شود.
خانم لینا علم هدفش از بازیگری را انعکاس دردهای زنان در جامعۀ افغانستان و بیان احساسات درونی خودش در رابطه به این دردها بیان میکند. او میگوید: “میخواهم با نقشهای خود وضعیت زنان افغان را در فیلمها انعکاس دهم و این فرصت را فراهم سازم تا زنان کشورم وضعیت زندگی خود را در نقشهایی که من بازی میکنم، ببینند.”
از نظر خانم لینا علم، بازیگری در زمان فعلی در جامعۀ افغانستان بهترین وسیله برای بیان احساسات و صداهای خفتۀ زنان افغان است که از طریق فیلمهای سینمایی و رسانهها برای دنیا به نمایش گذاشته میشود.
این هنرپیشۀ موفق افغان در فیلمهای زیادی هم در داخل کشور و هم در خارج از کشور نقش بازی کرده است. لینا همچنین مؤسس شرکتی به نام ” شرکت فیلمسازی لینا علم” میباشد. خانم علم تا کنون در فیلمهای “سوگند عشق” و “سرزمین بیگانه” ساخته محسن ترین، “فریاد صدا” به کارگردانی حامد نوید، “بیدفاع”، “لوری” به کارگردانی سعید ورکزی، “بچۀ کابلی” به کارگردانی برمک اکرم و همچنان “عشق خاموش” که در”لیناعلم پرودکشن” تهیه شده و داستان و کارگردان آن سیر نورزاد میباشد، نقش بازی کرده است.
از جملۀ این فیلمها، “بچۀ کابلی” در فستیوال ونیز ایتالیا جایزه حقوق بشر را به دست آورد و فیلم “چرخش در یک دایره” در سومین فستیوال بینالمللی کابل دو جایزه را از آن خود کرده است. همچنان فیلم “لوری” در فستیوال فیلم در نیویورک در امریکا کاندید شده بود.
علاوه بر این، خانم علم در سال ۲۰۰۹ میلادی از سوی اداره یوناما در کابل به عنوان سفیر صلح انتخاب گردید. او در این مورد میگوید که نهایت تلاشهای خود را به خرج خواهد داد تا یک پیامآور خوب صلح باشد.
خانم علم در مورد محدودیتهای زنان در دنیای بازیگری و سینما به این نظر است که علاوه بر عادات ناپسندی که در میان مردم حاکم است و زنان نمیتوانند آزادانه به هنر و سینما روی بیاورند، برخی از موانع از سوی سینماگران نیز فرا روی بازیگران و هنرپیشههای زن ایجاد میگردد. او میگوید: “من شخصاً از طرف فامیل و جامعه در کارهای سینماییام همیشه تشویق شدهام. اما برخی اوقات موانعی که برای من ایجاد میشود متأسفانه صرفاً از طرف جامعۀ سینمایی خود ما بوده و از این بابت دلم گاه گاهی خون میشود.”
این هنرپیشه با تجربه سینما افزود در کشور ما درک درست از سینما صورت نگرفته است و تعداد زیادی از اشخاصی هستند که مصروف کارهای سینمایی میباشند، بدون اینکه معنی واقعی سینما را دانسته باشند: “فکر میکنم برداشت فیصدی بالای مردم از سینما همان چیزی است که سینماگران غیرحرفه ای ایجاد کردهاند، یک تعداد دیگر مردم حتی از سینما هیچ شناختی ندارند و مقدار بسیار کم مردم هستند که سینما را دوست دارند. در حالی که سینما جزء فرهنگ یک کشور است.از دید من، متأسفانه مردم افغانستان هنوز فرهنگ سینما را هضم نکردهاند.”
خانم لینا علم به عنوان یک هنرپیشۀ موفق یکی از ویژگیهای خود را نداشتن تبعیض و حس نژادپرستی دانسته و به این عقیده است که هنرپیشه زمانی هنرش را نابود میکند که مغرور شود. از نظر او، یک هنرپیشه باید حس انساندوستی داشته باشد، بدون درنظرداشت رنگ، نژاد، قوم، طایفه و یا جنسیت.
جوایز
- بهترین بازیگر زن - جشنواره فیلم بین المللی کابل، 2008
- بهترین بازیگر زن - جشنواره فیلم طلوع 2009
- بهترین بازیگر زن - جشنواره فیلم حقوق بشر افغانستان، 2013
- بهترین بازیگر نقش اول زن - جشنواره فیلم Negah No No 2014
- بهترین بازیگر نقش مکمل (افتخاری) - جشنواره بین المللی فیلم زنان هرات، 2014
- بهترین بازیگر نقش اول زن - جشنواره فیلم Negah-no-2015
- بهترین بازیگر زن - جشنواره بین المللی فیلم مهرگان، 2015
- بهترین بازیگر نقش اول زن - جشنواره فیلم زنان هرات-2015
- بهترین بازیگر نقش مکمل زن - نامزدی، جوایز بین المللی در سئول 2016
- جایزه افتخاری برای کمک به سینمای افغانستان - جشنواره بین المللی فیلم های بین المللی در استکهلم ، سوئد 2017